Voetverzorging is van groot belang voor mensen met diabetes.

De beste manier om voetproblemen te voorkomen, is ervoor te zorgen dat de suikerspiegel in uw bloed goed onder controle is.

Een hoog glucosegehalte kan na verloop van tijd uw zenuwen beschadigen (neuropathie), waardoor gevoelsstoornissen kunnen optreden. Daarnaast kan een hoog glucosegehalte leiden tot vernauwing en verharding van uw bloedvaten (atherosclerose), wat een slechte doorbloeding veroorzaakt. Wondjes aan uw voeten zouden daardoor kunnen uitgroeien tot ernstige ontstekingen.

De voeten van mensen met diabetes zijn vaak extra kwetsbaar omdat
– De doorbloeding in de bloedvaten van benen en voeten minder kan worden
– Het gevoel in de voeten kan verminderen of uitvallen
– De stand van de voeten en tenen kan veranderen
– De huid gevoelig is voor wondjes en schimmels
– De nagels kunnen verdikken en vervormen

Ook wanneer er (nog) geen voetklachten zijn is het aan te bevelen enkele malen per jaar voor een controlebehandeling naar een medisch pedicure of een pedicure met diabetes aantekening te gaan.
Deze pedicures hebben een speciale opleiding gevolgd en daardoor in staat professionele verzorging en adviezen te verlenen.

Bij het allereerste bezoek en vervolgens ten minste één maal per jaar vindt er een totale screening van de voeten plaats
– Uitgebreide anamnese
– Uitgebreid voetonderzoek op o.a. huid- en nagelaandoeningen
– Testen van het oppervlakkig- en dieptegevoel
– Testen van de temperatuur en doorbloeding
– Testen van de beweeglijkheid van voeten en gewrichten
– Het maken van statische en dynamische blauwdrukken van beide voeten
– Meten van de voetmaat
– Inspectie van het schoeisel, sokken/kousen
– Behandelplan, voetverzorging en advies.

Indien nodig wordt u doorverwezen naar de huisarts.

Veel zorgverzekeraars vergoeden de pedicurebehandeling geheel of gedeeltelijk voor diabetici, mits de behandeling gedaan wordt door een medisch pedicure of een pedicure met aantekening voor de diabetische voet en geregistreerd staan bij brancheorganisatie ProVoet.

Bij cliënten met reumatische aandoeningen wordt er heel voorzichtig te werk gegaan. Een handdruk kan bij deze cliënten immers al pijn doen. Die pijn is ook vaak in de voeten aanwezig. Een reuma patiënt is extra gevoelig door gewrichtsontstekingen, slijmbeursontstekingen, slijtage in de gewrichten en/of standveranderingen. Dat geeft juist te veel of te weinig eeltvorming. Een medisch pedicure of pedicure met reuma aantekening kan deze cliënten helpen door eelt en likdoorns te verwijderen. Deze geven namelijk extra pijn en veroorzaken een ander looppatroon. Zij worden vaak veroorzaakt door:
– De veranderende stand van voeten tenen.
– Het weefsel onder de bal van uw voet dat dunner wordt of verschuift.
– Schoenen die niet goed (meer) passen.

Als reumapatiënt kunt u ook last krijgen van veranderingen aan uw nagels. Dit is vaak een gevolg doordat de tenen in de verdrukking komen, omdat er (te) weinig ruimte is in uw schoenen. Vaak is er ook een standafwijking van de voet. De volgende nagelafwijkingen kunnen optreden:
– Verkleuringen
– Verdikte of juist extreem dunne nagels
– Brokkelige nagels
– Eeltvorming onder de nagels
– Ruwe, ondoorzichtbare, brosse en gespleten nagels (schuurpapiernagels)

Naast het verwijderen van likdoorns en eelt kunnen deze plekken drukvrij gelegd worden met speciale materialen. Hiermee wordt de pijn verlicht en kunnen likdoorns worden.

Bij het allereerste bezoek en vervolgens ten minste één maal per jaar vindt er een totale screening van de voeten plaats:
– Uitgebreide anamnese
– Uitgebreid voetonderzoek op o.a. huid- en nagelaandoeningen
– Testen van het oppervlakkig- en dieptegevoel
– Testen van de temperatuur en doorbloeding
– Het maken van statische en dynamische blauwdrukken van beide voeten
– Nameten van de voetmaat
– Inspectie van het schoeisel, sokken/kousen
– Behandelplan en voetverzorging
Indien nodig wordt u doorverwezen naar de huisarts.

Veel zorgverzekeraars vergoeden de pedicurebehandeling geheel of gedeeltelijk voor mensen met reuma, mits de behandeling gedaan wordt door een medisch pedicure of een pedicure met aantekening voor de reumatische voet en geregistreerd staan bij brancheorganisatie ProVoet.Een schimmelnagel, in de volksmond ook wel “kalknagel” genoemd is een nagel welke geïnfecteerd is met een schimmel of een gist. Schimmelnagels komen heel veel voor, waarvan 98% aan de voeten en zelden aan de handen. Vermoed wordt dat de meeste schimmelnagels hun oorsprong hebben van een schimmelinfectie van de huid (zwemmerseczeem) die overslaat op de nagelplaat. Bijna een derde van de mensen met voetschimmel krijgt ook schimmelnagels

Schimmelnagels komen meestal voor op de nagel van de grote teen. Het probleem begint meestal aan het einde en aan de zijkant van de teennagel en verspreidt zich langzaam naar het begin van de nagel. Doordat de schimmel de nagel binnendringt verweekt de nagel en wordt deze dikker, brokkelig en kan zowel wit, geel en in een later stadium zelfs bruin verkleuren. Een schimmel remt ook de groei van de nagel af. Doordat de nagel omhoog kan komen te staan kan een schimmelnagel ook de nodige pijnklachten veroorzaken. In het ergste geval kan de nagel gaan scheuren of in zijn geheel loskomen, hierdoor is de kans groter dat de schimmel verspreidt naar de andere nagels.

Wie krijgt schimmelnagels en hoe komt dat?
Schimmelinfecties ontwikkelen zich door een samenspel van factoren. De schimmelsporen – de voortplantingscellen van de schimmel – houden zich bij voorkeur op in een warme, vochtige omgeving. In deze omgeving groeien de sporen gemakkelijk uit tot schimmels. Een schimmelinfectie wordt vaak opgelopen door op blote voeten rond te lopen in gemeenschappelijke douches, kleedkamers zwembaden, sporthallen en sauna’s. Op zich hoeft bet contact met deze sporen nog geen schimmelinfectie te veroorzaken. Maar de volgende factoren kunnen de schimmelgroei wel bevorderen, zodat de kans op een infectie aanzienlijk toeneemt:
– Onvoldoende afdrogen van de voeten
– Synthetische sokken en schoenenovermatige transpiratie
– Knellende schoenen
– Het hebben van suikerziekte
– Ouderen (30x meer kans)

Hoe kunnen schimmelinfecties worden behandeld?
Een schimmelnagel geneest niet spontaan. Sterker nog, in de loop van de tijd raken meestal steeds meer nagels aangetast. Schimmelnagels zijn immers besmettelijk. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw omgeving. hoe later ze behandeld wordt, hoe langer en moeilijker de genezing. Vandaar dat het zo belangrijk is om regelmatig uw nagels te inspecteren, vooral als u een risicopatiënt bent.
Om zeker te zijn of het om een schimmelnagel gaat zal er een nagelbiopsie moeten worden genomen voor een mycologisch onderzoek om de schimmel te identificeren en een aangepaste behandeling voort te zetten.

Uit cosmetisch oogpunt kan er een gelnagel geplaatst worden op de nagel welke aangetast is door een schimmelinfectie. Meer informatie kunt u vinden onder nagelreparaties.

 

Nagelbeugel:

Een verkeerd verzorgde of verkeerd geknipte nagel kan klachten veroorzaken. Veel mensen knippen de hoeken van hun nagels weg. Hierdoor neemt de kans op ingroeien van de nagels toe.

Orthonyxie of een nagelbeugel is een hulpmiddel dat op de nagel wordt bevestigd om een rondgegroeide of een ingroeiende nagel recht te maken of tijdelijk de verhoogde druk van de nagel in de nagelsulcus (nagelwal) te verminderen. Hierdoor wordt de nagel langzaam vlakker en verdwijnen uw pijnklachten vrijwel direct.

De beugel wordt vastgezet op de nagelplaat en groeit mee met de nagel. Na ongeveer 6 weken wordt tijdens de controle bij uw medisch pedicure de beugel eventueel verwijderd en opnieuw met extra spanning teruggeplaatst. Is de nagelbeugel bevestigd met een laagje gel (afhankelijk van het soort beugel) dan hoeft u geen rekening meer te houden met de beugel tijdens kousen aantrekken en u kunt gewoon
douchen of zwemmen.

Diversen oorzaken van een ingegroeide nagel:
– Het te kort en slordig knippen van de nagel, waardoor de nagel kan ingroeien
– Het dragen van te nauwe en te puntige schoenen die de tenen samendrukken.
– Het dragen van puntige schoen met hoge hakken.
– Een overdreven dikke nagelplaat, waarvan de rand in een diepe nagelwal verdwijnt.
– Voetafwijkingen zoals de platvoet en de knikvoet, waarbij de druk op de binnenkant van de nagelplooi van de teen groter is dan normaal.
– Door het stoten van de nagel of het neervallen van zware voorwerpen op de teen.
– Chronische bedlegerigheid met daarbij een slechte nagelverzorging.
– Verweking van de weefsels door zweetvoeten of overdreven gebruik van warme voetbaden waardoor de nagelwal te zacht wordt.

nagelbeugel techniek (3)

De nagelprothese is een techniek waarbij de natuurlijke nagel gedeeltelijk of volledig door een kunstnagel wordt vervangen. Deze zogenaamde nagelprothese kan worden vervaardigd door middel van gel of acryl. De nagel voelt heel natuurlijk aan en past perfect bij de natuurlijke nagel.

Het doel van het plaatsen van een kunstnagel is medisch gezien verantwoord. De kunstnagel zorgt ervoor dat de oorspronkelijk gevormde nagelwallen behouden blijven en voorkomt dat het nagelbed onjuist gaat opgroeien en blijvende nagelmisvormingen of ingroeiing veroorzaakt.

Een reparatie van de nagel geeft fantastische resultaten bij het corrigeren van teennagels. Uw teennagel kan weer gedeeltelijk of zelfs helemaal gerepareerd of gecorrigeerd worden zodat u weer een mooie esthetisch, goed verzorgde teennagel heeft.
De gel is in meerdere kleuren verkrijgbaar en/of te mengen zodat er een moderne kleur verkregen wordt of een meer natuurlijke kleur. De gelnagel kan gewoon gelakt worden et als de natuurlijke nagels, maar kan ook in een bedekkende teint vermengd worden om bijvoorbeeld een schimmelnagel te bedekken en er weer fris uit te laten zien. De gelnagel is goed toe te passen bij zowel mannen als vrouwen, daar de gel in natuurlijke kleuren verkrijgbaar is.

Waarvoor kan een nagelprothese dienen?
– Vervanging van (gedeeltelijk) ontbrekende nagels
– Correctie van vervormde nagels
– Behandeling en begeleiding van ingroeiende nagels
– Beschermlaag voor beschadigde of versplinterde nagels
– Versterking van zwakken nagels
– Het opvullen van missende nagelhoeken
– Het verfraaien van mycose (schimmel) nagels
– Begeleiding van de groei van de nagel na verlies door trauma (bijvoorbeeld een blauwe nagel)
– Ter verfraaiing van de teennagels met bijvoorbeeld een French pedicure of nail-art

Orthese:

Een orthese of teenstukje wordt gemaakt van zacht siliconen materiaal en is een techniek die dient voor het ontlasten van diverse drukplekken voornamelijk aan en tussen de tenen en ter preventie van teenstandafwijkingen.

Door het maken van een persoonlijke orthese kunnen deze complicaties vaak verholpen worden. De behandeling is gericht op het verbeteren of het behouden van de beweging die nodig is in de tenen. Ortheses kunnen voor veel mensen een verlichting teweegbrengen bij hun veelal pijnlijke voeten.

Om een goed passende orthese te maken wordt er voor het maken van de orthese een voetonderzoek gedaan. Hierbij wordt er gekeken naar de beweeglijkheid van de tenen en wordt er een blauwdruk gemaakt van uw voeten. Ook worden uw schoenen bekeken aan de binnen- en buitenkant. Het kan zijn dat u gevraagd wordt om meerdere schoenen me te nemen bij het maken van een orthese.

U kunt onder andere terecht voor protectieve en preventieve siliconen-ortheses voor:
– (Weke) likdoorns op of tussen de tenen
– Voorkomen van standafwijkingen
– Scheefstand van de tenen
– Hamertenen
– Klauwtenen
– Drukpunten / blauwe nagel bij sport (runnersnail)